Povestea becului

Povestea becului

Intai, a fost focul de lemne. Apoi, opaitul cu grasime. Apoi, lumanarea de ceara si lampa cu “petrol”- ce folosea diverse tipuri de combustibil extrase din titei. Toate acestea au constituit, multa vreme, mijloacele de a risipi bezna si de a prelungi perioada zilnica de activitate a omului, care putea citi ori lucra chiar dupa lasarea intunericului. Productivitatea, dar si siguranta cetatenilor au fost strans legate, in decursul istoriei, de dezvoltarea tehnologiilor folosite pentru iluminat.

In secolul al XIX-lea, iluminatul cu gaz a insemnat un mare salt, dupa care – in sfarsit! – a venit timpul luminii electrice.

Becul cu incandescenta e una dintre marile inventii ale omului, avand multe calitati care l-au facut accesibil pe scara larga: e ieftin, usor de fabricat, foarte simplu de utilizat.

De aceea a si rezistat remarcabil de mult si, chiar si azi, iluminatul incandescent e inca folosit pe scara larga. Sa nu fi fost criza energetica si incalzirea globala, nu ne-am desparti de el.

Dar iata ca exista aceste probleme, asa ca e timpul sa trecem la un nou nivel. Becul electric cu incandescenta are un randament mic: doar 10% din energia pe care o consuma se transforma in lumina, restul – in caldura. Deci, e timpul, pentru noi solutii.

Becurile economice? E deja ceva mai bine. Diodele emitatoare de lumina? Si mai bine. Si cine stie ce gaselnita ingenioasa vom mai vedea prin casele noatre pana la sfarsitul acestui veac, ceva la fel de genial si de util ca becul electric, dar care sa nu consume mai nimic si sa nu polueze mai deloc.

Cine va fi urmatorul geniu de talia lui Edison, care sa dea omenirii aceasta inventie grandioasa? Afla mai multe din documentar:

Da Vinci Learning, unul dintre cele mai bune canale TV de educatie si entertainment stiintific din lume, impreuna cu DESCOPERA.ro, cel mai mare portal romanesc de popularizare a stiintelor, iti aduc saptamanal mini-documentare video incitante, prin care te invita sa descoperi si sa inveti despre lumea in care traiesti. Revino in fiecare saptamana pe DESCOPERA.ro pentru a urmari serialul Da Vinci Learning si a afla – intr-un mod atractiv – noi lucruri, fapte extraordinare si realitati mai putin stiute din toate domeniile tale de interes.

Afla raspunsuri la cele mai enigmatice intrebari din istorie, zoologie, tehnologie, medicina sau natura. De la structura panzei de paianjen la secretele zgarie-norilor, de la povestea calatoriilor spatiale la canibalism, de la originea vietii la atributele neobisnuite ale calutilor de mare – Da Vinci Learning si DESCOPERA.ro te invata, simplu si distractiv, tot ceea ce vrei sa afli.

*

Leave a comment