Civilizatia Asiro-Babiloniana

 

O istorie multimilenara siria, stat antic format la sfarsitul mileniu¬lui III si inceputul mileniului II i.H pe cursul inferior al Tigrului, cu capitala la Asur (mai tarziu la Ninive), dupa o lunga dominatie a babilonienilor, a hitit.lor s. a statului Mitanni, s-a ridicat la rang de mare putere in Orientul apropatin se-roiele XV-XI i H. si apoi din nou m secolele X-VI i.H. Pr n cuceririle facute, a stapanit toata Mesopotam.a, m-clTsSilonul, nordul Siriei, Fenic^ ^ un tri£ Egp-tul S-a prabusit la sfarsitul secolului VII i.H. m urma
-2150 i H.). Distrus de hititi, supus de toss ti, in secolele VIII-VII I.H. U dispant,a Iu,
Asurbanipa,, o ,oniana« se
CeldoiscHbi.desendupaopicturarnu-afias^a dinsecolulalvlll-ieai.n.
Doua limbi, o singura scriere
Limba sumeriana, nesemitica, era vorbita de o populatie venita din Iran in mileniul IV si stabilita in sudul Mesopotamiei (orasele-stat Lagash, Uruk, Ur). Eliminati de semitii akadieni de pe scena politica, le-a supravietuit doar limba, scrisul si civilizatia. Limbile cuceritorilor ak-kadieni (asirieni si babilonieni) fac parte din marele bloc al limbilor semite (arabi, etiopieni, evrei) derivate dintr-o limba comuna ce nu se cunoaste.
Scrierea mesopotamiana, de origine sumeriana, deriva din vechile pictograme transformate in semne lineare cu aspect de cuie (cuneiforma).
Un Panteon foarte bogat
Multimea zeilor adorati de popoarele din Mesopo-tamia era formata din zei principali, secundari, insotitori, duhuri, demoni. Ei erau venerati sau temuti, binefacatori sau distrugatori. Zeii i-au creat pe oameni pentru a fi serviti de ei.
Stiinte si tehnici evoluate
Matematica era bazata pe doua sisteme de nu-meratie: zecimal si duodecimal; sistemul metric era bazat pe numeratia duodecimala; calendarul avea anul de 12 luni si o luna intercalata cand era necesar; astro¬nomia, derivata din astrologie, cunostea precesiunea echinoctiilor si distanta dintre stele, lata doar o parte din realizarile stiintei si tehnicii care au influentat si popoarele vecine si au stat la baza progresului stiintific grecesc.
O medicina prehipocratica
Derivand din medicina sacerdotala, bazata pe rugaciuni si farmece, medicina mesopotamiana a evoluat spre cunoasterea plantelor medicinale, a unor substante chimice vindecatoare si la stabilirea simp-tomelor diferitelor boli si a tratamentelor adecvate.
O arta rafinata, completa, care ne-a precedat cu mii de ani
Din primele epoci, monumentele pastrate sunt rare. cel mai de seama fiind stela Codului regelui Ham-murabi (sec. XVIII i.H.) cuprinzand o remarcabila culegere de legi.
in constructiile de mai tarziu, asirienii foloseau caramida arsa si cruda, mai rar piatra. Palatele erau asezate pe platforme inalte, cu turnuri si crenele, cu temple si zigurate si cu porti arcuite strajuite de lei. Orasele erau inconjurate de ziduri intarite cu turnuri si porti puternice.
Peretii palatelor erau decorati cu picturi murale si basoreliefuri policrome, in noul Babilon, caracteristica artei este data de bogatia decoratiei policrome in ce¬ramica smaltuita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s