Devastatoarele furtuni cu grindina


Devastatoarele furtuni cu grindina

150 de furtuni cu grindina lovesc planeta in fiecare minut. Cazand din nori, uneori de la inaltimi de peste 15 kilometri, fragmentele de gheata – de la farame sticloase de marimea unor boabe de mazare, pana la infricosatori bulgari de gheata mari cat pumnul – pot face ravagii cumplite, distrugand, in cateva minute, recolta, avariind case si masini sau ranind oamenii si animalele.

Departe, sus, in vazduh, in masa norilor, se petrece un fenomen misterios, inca nu pe deplin inteles de cercetatori. Se stie ca, in anumite conditii, apa din atmosfera ingheata in jurul unor fire de praf, formand grindina.

Dar cum se inmultesc atat de rapid – in cateva secunde – aceste bucati de gheata? E o intrebare careia specialistii se straduiesc sa-i dea un raspuns, caci acesta i-ar ajutam poate, sa imagineze metode prin care sa previna formarea grindinii si sa evite urmarile ei distrugatoare..

Tulburator si devastator fenomen al naturii, de care oamenii s-au temut dintoteauna si impotriva caruia au incercat dintotdeauna sa lupte cumva – prin practici magice ori prin tehnologie – grindina e azi un subiect de cercetare pentru savanti din mari institutii stiintifice ale lumii, care se straduiesc sa gaseasca explicatii si sa propuna solutii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s