Civilizatia Chinei antice – Construirea marelui zid chinezesc

O istorie milenara zbuciumata storia Chinei incepe in neolitic prin cele doua culturi: Yang-chao si Long-Chan, ambele situate intre fluviul Galben (Hang-Ho) si flu¬viul Albastru (Yang-tseu-Kiang). Bronzul apare in Ho-nan acolo unde cele doua cul¬turi precedente s-au unit. Acestei perioade ii ” corespunde mitica dinastie a „creatorilor
Chinei”, Hia, pe care traditia o situeaza intre 2205 si 1777 i.H. Adevaratul inceput al istoriei Chinei trebuie si¬tuat in perioada dinastiei Yin (1466-1112 i.H.). Acum apar: scrierea legata de religie, cetatile inconjurate de ziduri, un regim militar si feudal, carele de lupta. De ase¬menea, se foloseste calendarul si se stabileste o ie¬rarhie sociala si religioasa (suveranul este asimilat cu un „Fiu al Cerului”). Ulterior, ca urmare a atacurilor unor opoare semicivilizate, statul se faramiteaza in diferite regate feudale care se lupta intre ele. Dezvoltarea Chinei in aceasta epoca a dus la crearea conditiilor de unificare a tarii care s-a realizat in jurul statului Ts’in al carui rege se proclama Primul Suveran din Ts’in (anul 221 I.H.).

Construirea Marelui Zid
in perioada Ts’in se construieste Marele Zid, cea mai grandioasa constructie a Chinei antice, ca o masura de aparare impotriva popoarelor navalitoare; se unifica unitatile de masura si greutate, se creeaza o retea de drumuri cu trei benzi si se codifica scrierea.
in anul 202 I.H., Lieu Pang intemeiaza imperiul Han care va dura pana in 220 d.H. Este o epoca de cuceriri si de progres in toate domeniile, culminand in timpul imparatului Wou (140-87 I.H.). Dinastia dispare in anul 220 d.H. si imperiul se imparte acum in trei re¬gate: Wei, Shu si Wu care se lupta intre ele si in final sunt distruse de barbarii din stepa. Apar o serie de mici state care vor fi unificate sub dinastia Sui in anul 589 d.H. si sub dinastia Tang (618-907 d.H.). Din 907 pana in 960 se succed cinci dinastii intr-o epoca foarte tul¬bure. Din 960. un general intemeiaza dinastia Song care reunifica provinciile si pune bazele unei civilizatii in¬floritoare pana in 1279 cand se instaleaza dominatia mongola prin care China isi pierde o parte din caracterul sau national. Cu exceptia dinastiei chineze Ming (1367-1644), China va avea numai dinastii straine pana in 1911.
Zeul Razboiului – statueta din epoca Ming
O activitate economica intensa si o administratie perfecta
O retea de cai navigabile si de canale a favorizat comertul si schimburile cu tarile vecine si indepartate. Hartia moneda era folosita in tot imperiul din secolul XIII, statul controland produsele de circulatie curenta.
imparatul era seful suprem al administratiei, iar inaltii functionari, mandarinii, erau recrutati din nobilime prin concurs. Armata era compusa in ^special din soldati de meserie si costa foarte mult. in secolul XI numara 1.260.000 oameni! Taranii duceau o viata grea si, din cauza impozitelor considerabile, isi vindeau pa¬mantul si chiar copiii. Revoltele taranesti erau frecvente.
O inclinatie deosebita pentru stiinta
Domeniile stiintifice in care au excelat chinezii au fost astronomia, aritmetica si algebra. Se folosea siste¬mul zecimal si cifra zero. Prima carte tiparita dateaza din secolul VIII d.H., hartia fiind folosita inca din secolul lld.H. Descoperirea busolei si folosirea ei in navigatie in secolul X d.H. a dus la progresul cartografiei. Praful de pusca a fost folosit din secolul IXd.H., iar pusca in secolul Xli d.H.
intoarcerea la izvoarele gandirii
Filozofia chineza a fost marcata de Confucius (551-479 I.H.). El propovaduia armonia intre indivizi, societate si natura. Omul pentru a se realiza trebuia sa studieze, sa gandeasca si sa munceasca.
Epoca dinastiei Song a cunoscut o intensa activi¬tate intelectuala, gustul pentru trecut era pronuntat si a dus la cercetari arheologice si la aparitia cartilor istorice.
Stapanirea materiei. Artele nobile
Chinezii au folosit pentru artele lor materiale peri¬sabile ca lemnul, hartia, matasea, dar si materiale rezis¬tente ca bronzul, jadul, portelanul. Ei plasau la loc de frunte pictura, caligrafia si arhitectura. Pictura se facea pe tesaturi de matase cu cerneala in culori discrete; la pictura era asociata caligrafia, in constructii, materialul folosit la inceput a fost lemnul; s-au realizat palate, pagode etc. mai intai din lemn, iar mai tarziu s-au con¬struit edificii in stilul specific chinez din piatra si caramida, asociate.
Leu inaripat – bronz, epoca Song

Advertisements

One comment on “Civilizatia Chinei antice – Construirea marelui zid chinezesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s