Miracolul bio: frunzele

Au fost adesea numite “fabrici”, “uzine” sau “laboratoare” vii, desi complexitatea reactiilor biochimice care au loc aici este cu mult mai impresionanta decat orice s-ar petrece intr-un laborator stiintific, oricat de sofisticat. De altfel, nu e de mirare: “procesul de productie” prin care, din lumina, dioxid de carbon si apa, se obtin zaharuri, a fost pus la punct timp de sute de milioane de ani; de aceea, a atins perfectiunea.

Fara plante, care furnizeaza biomasa si oxigenul necesare hranirii ciupercilor si animalelor, pe Terra n-ar exista decat, cel mult, viata microbiana; intreaga biosfera ar cuprinde doar organisme simple, unicelulare si anaerobe. 

Extrordinara biodiversitate de azi e legata de existenta plantelor, de la cele mai simple (precum algele monocelulare) pana la plantele cu flori si fructe – angiospermele – considerate cele mai evoluate organisme vegetale.

Fotosinteza, miracolul biochimic care are loc in frunze, sustine toata aceasta bogatie de forme de viata: ciupercile care cresc pe lemnul copacilor, animalele fitofage, care se hranesc cu alge ori cu frunze, radacini sau nectar, toata reteaua trofica, ametitor de complicata, pe care se sprijina ecologia planetei.

Nici omul n-ar fi aparut, daca nu erau plantele; pana la specia umana, a fost nevoie de un foarte lung sir de fapturi animale care, descinzand unele din altele, evoluand treptat, au dus spre formele de viata superioare dintre care ne place sa credem ca facem parte si noi.

Insa aceasta aventura a evolutiei n-ar fi fost posibila daca natura n-ar fi “inventat” mai intai fotosinteza si daca n-ar fi “construit” cele mai perfectionate fabrici din lume – frunzele plantelor. Afla mai multe:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s